A A A Boje <$ResourceVariable.Alt_contrastWhite$> <$ResourceVariable.Alt_contrastBlack$>

Pretplata
Notifikacije

 

U skladu sa članom 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Službeni list CG“, broj: 41/18), Ministarstvo javne uprave, upućuje

 

JAVNI POZIV

organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (u daljem tekstu: zainteresovana javnost) da se uključe u početnu fazu pripreme Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti  i dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare u pisanom (adresa: Rimski trg, br. 45, 81000, Podgorica) i elektronskom obliku (e-mail:jelena.knezevic@mju.gov.me i dusan.krkotic@mju.gov.me ).

Nacrtom zakona o informacionoj bezbjednosti izvršiće se usklađivanje sa Predlogom Direktive Evropskog parlamenta i Vijeća o mjerama za visok nivo sigurnosti mrežnih i informacionih sistema širom Unije i stavljanju van snage Direktirtive EU 2016/1148, (NIS 2 Direktiva),  koja je u procesu usvajanja od strane EU, čime se znatno doprinosi jačanju sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.

Imajući u vidu da se i Crna Gora, kao i ostale zemlje našla na meti sajber napada velikih razmjera, kojima je primarno pogođena Vladina informatička infrastruktura i informaciono-komunikaciona mreža organa, predviđeno je osnivanje nove institucije (Agencija za sajber bezbjednost) kao mehanizma koji će pružiti snažan odgovor u prevenciji i zaštiti od sajber napada, kao i borbi u odnosu na buduće eventualne sajber napade.

Konsultacije zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti trajaće 25 dana od dana objavljivanja ovog poziva. 

Ministarstvo javne uprave će sve pristigle inicijative, prijedloge, sugestije i komentare ažurno evidentirati i nakon završenog konsultovanja sačiniti izvještaj koji sadrži pregled učesnika konsultovanja i pregled dobijenih inicijativa, predloga, sugestija i komentara, isti objaviti na svojoj internet stranici http://www.mju.gov.me/ministarstvo i portalu e-uprave https://www.euprava.me/ i dostaviti ga učesnicima konsultovanja, u roku od sedam dana od isteka prednje navedenog roka od 25 dana.

Ministarstvo javne uprave će sve pristigle inicijative, prijedloge, sugestije i komentare razmotriti i uzeti u obzir prilikom pripreme Nacrta zakona o Zakona o informacionoj bezbjednosti.

Lica zadužena za koordinaciju konsultovanja zainteresovane javnosti su: Jelena Knežević i Dušan Krkotić, Ministarstvo javne uprave, e-mail:jelena.knezevic@mju.gov.me i dusan.krkotic@mju.gov.me

 

   
Naziv
Opis
Tip dokumenta
Datum
Izvještaj sa konsultovanja  Izvještaj09.12.2022
     

Pošaljite komentar

     
Nema komentara
     
v
 
Pretraži
Poništi pretragu

 

© eUprava Crne Gore